top of page
  • Writer's pictureGhassem

Spårbyte för vanligt folk. Vi är också människor.

Ghassem har kämpat emot en kompetensutvisning för över 3 år, för att fortsätta arbeta inom IT i Sverige. Hans fru öppnade en framgångsrik restaurang. Men arbetsgivarens fel tvingade honom att byta spår...


...Precis som ny lagstiftning förbjöd det. Hans största oro nu är hans familjs hälsa. Och överlevnad.


När vi bestämde oss, som familj, att flytta från Iran, hade jag två val och två anställningserbjudande. Ett från Sverige och ett från Kanada som Skilled Worker. Vi bestämde oss att flytta till Sverige.


Jag är Ghassem, och tillsammens med min familj, finns vi.

Min arbetsgivare har skickat ansökan till Migrationsverket i 2012-10-16 och efter två veckor jag fick tillståndet från Migrationsverket. Det var jättebra för mig och min familj att dem bestämde över mig så fort. Mitt första tillstånd var från 2012-10-31 till 2014-05-01(18 månader) som dataprogrammerare och webbutvecklare.


Då stängde vi våra liv i Iran. Jag reste till Sverige för att ordna saker här innan familj gick med mig. Min maka och mina söner följde efter några veckor. Som familj var vi glada och började vi alla lära oss svenska och både sonen gick i skolan.


Jag har börjat mitt jobb januari 2013. Från början jag varit medlem hos Unionen. På grund av detta jag upptäckte att min arbetsgivare har kollektivavtal med Unionen. Det betyder att jag hade alla försäkringar och blev medlem hos a-kassa också.Jag ansökte till förlängning arbetstillstånd 3 månader innan det första tillståndet går ut. Min arbetsgivare ansökte till Migrationsverket februari 2014.


Migrationsverket skickade ett komplementering brev kring frågan om försäkringar. Min arbetsgivare skickade tillbaka till Migrationsverket vad dom vill ha och efteråt vi fick tillståndet. Jag fick andra tillståndet efter 9 månader, november 2014. Tillståndet varit från 2014-05-01 till 2016-05-01 (24 månader).


Det var jättejobbig till mig och min familj eftersom vi inte förväntade en sådan väntar tider från Migrationsverket. Ändå, efter det andra tillståndet som vi fick från Migrationsverket, vi har blivit säker att vi kan leva i Sverige tillsvidare. Vi bestämde oss att sälja hela vårt tillgångar i Iran och börja satsa i Sverige.


Därför sålde jag min bil och hus i Iran och överförde minna pengarna till Sverige. Vi hade gjort det sista steget för att stanna kvar i Sverige. Vi våga det eftersom Sverige förutspås har en allvarligt brist på IT personer. I Sverige finns ett kompetensbrist på cirka 70.000 IT-specialister.


Om jag visste att detta skulle bli ett problem, jag är hundra procent säker att jag kunde lösa problemet i då tiden, men tyvärr jag fick ingen information - tills jag fick avslaget från Migrationsverket i 2017. Det var naturligtvis för sent.

Under denna tid bytte jag arbetsgivare för ett ännu bättre jobb. I 2014, fick vi vår uppehållstillstånd förlängning utan problem, alls.


Äntligen februari 2016 jag har ansökte till andra förlängning av uppehållstillstånd. Som en familj vi tillbringat jättejobbiga dagar på grund av så långt, långt väntetider. Nästan 2 år för beslutet!


Jag har blivit förvirrade när jag fick negativt beslutet. Jag inte förväntade ett sådant beslut från Migrationsverket. Efter nästan 5 år som jag har jobbat i Sverige, har betalat skatt och har gjort bästa för alla saker som var under min kontroll.


Om jag visste att detta skulle bli ett problem, jag är hundra procent säker att jag kunde lösa problemet i då tiden, men tyvärr jag fick ingen information - tills jag fick avslaget från Migrationsverket i 2017. Det var naturligtvis för sent.


Tydligen saknade jag nödvändiga försäkringar från min första arbetsgivare. Så nu straffas jag på grund av en fel som hände de första året i Sverige.


Jag tror att det är ovanlig att en arbetstagare varje månad bekräfta hos arbetsgivare om försäkringar är betalat eller nej. Dem hade varit medlem hos Almega och hade avtal med dom från början. Jag visste detta, men jag visste inte varför och när dem avslutade avtalet med Almega. Jag försöker att säga att jag visste inte min arbetsgivare har gjort fel.


Det är orättvis att jag får straff för att min arbetsgivare hade gjort fel. Det var inte under min kontroll. Jag kunde inte göra någonting och jag visste inte.


Jag jobbar som dataprogrammerare och webbutvecklare

När vi hade möte med Migrationsverket på grund av vårt beslut, gav dom ett brev och dom förklarade till oss att vi kan göra spårbyte om vi har jobb och det var som vi gjorde på grund av deras förslag.

Från den tiden som jag fick det beslutet försöker jag att förstår mitt fel och varför vi ska ta ett dödsstraff för att min arbetsgivare hade gjort fel. Jag förstår inte varför.


Vi försökte överklaga och ändra beslutet men tyvärr det gick inte. I slutligen vi fått lagar kraft att lämna Sverige, men vi kunde inte på grund av mina barn. Som föräldrar vår största rädsla närmare sig - om vi flytta tillbaka mina söner kommer att vara värnpliktiga i militärt. Mina söner vet ingenting om Irans Islamisk kultur.


Vi bestämde oss att ansöka om asyl och vi gjorde det mars 2019. Tyvärr vi fick avslag september 2019.


När vi hade möte med Migrationsverket på grund av vårt beslut, gav dom ett brev och dom förklarade till oss att vi kan göra spårbyte om vi har jobb och det var som vi gjorde på grund av deras förslag.


Vi skickade vår ansökan till arbetstillstånd december 2019 och vi har väntat på deras beslut. Efter 11 månader vi fick svar i november 2020. Avslag igen på grund av nya dom som hade kommit från domstolen i mars 2020.


Det var katastrofalt för mig och min familj.
På riktigt vi kan inte tillbaka till Iran för vi har ingenting där.


Om vi går tillbaka till Iran, vi kommer att bli fattiga människor på grund av ekonomiproblem och inflationstakt. Mer en detta, vårt hela liv och tillgångar stanna här i Sverige och vi kan inte överföra eller skicka tillbaka dom till Iran på grund av sanktioner.


Ännu mer, från 2014 har vi börjat sälja vårt hus och tillgångar i Iran och satsade det i Sverige. Till exempel vi sålde vårt hus i 2014. Om vi köpa det här huset just nu vi ska betala mer än dubbel. Vi har inte en sådan pengar just nu, och jag försöker att säga till er det är omöjligt att vi tillbaka Iran för vi skapade vårt liv här i Sverige.


Vi satsade mycket pengar här i Sverige efter andra tillståndet som vi fick från Migrationsverket. Vi har blivit säker att nu vi kan skapa vårt liv här. Vi har varit här i Sverige 8 år.


Min make, Akram, har börjat SFI när vi har kommit i och när hon slutade hon hade börjat kurs inom kock och restaurang. Hon blev godkänt i april 2016. När hon slutade sin utbildning, hade hon två val. Börja jobb som kock i en restaurang, eller det svåraste valet att hon köpa egen restaurang och skapa egen affär i Sverige.


Min fru valde det svåraste valet och hon sålde alla tillgångar som hon hade i Iran. Med den pengarna köpte hon en stor restaurang i central Göteborg. Hon satsade 4 000 000SEK. På restaurangen hade hon 6 personal som jobbar där och hon jobbat som kock. Restaurangen är stor och välkänd.


Just nu, hon mår jätte dåligt eftersom från 2019 hon hade gjort 3 operationer. På grund av utvisningen, hon har blivit djupt deprimerad nu och och får behandlingen. Hon sålde sin restuarang.


Stressen i vår situationen, att ha rätt att vara i Sverige lägger till de medicinska svårigheter till min fru. Hennes stressnivåer är oerhört skadliga och hon fortsätta att kämpa. Det är nu bekräftad att hon kommer att har en operation till.


Restuarangen i central Göteborg.

Min äldre son har studerat matematik i Iran. Han var 17 år gammal när vi flyttade till Sverige och snabbt skapade ett liv för sig själv some un unga Svensk. Han skulle börja studera ljudingenjör i universitetet, men gjorde spårbyte igen för ett arbetstillstånd, för att jobba efter vi fick avslag på asyl. Tyvärr han fick avslag på grund av den nya regler dom som har kommit för spårbyte.


Han har fortfarande problem om han vill återvända till Iran på grund av asylskälen och det är nästan omöjligt att han kan tillbaka på grund av många, olika risker. Han är 25 år gammal.


’Varför du spelar med mitt liv och jag kan inte lämna Sverige och jag har inget att göra i Iran!’ min yngre son sa till mig när vi fick beslutet.

Min yngre son var 13 när vi kommit till Sverige. Han var i bra ålder att anpassa sig i svenska samhället. Från början har han börjat skolan och han studerar samhälle kunskap i gymnasiet. Han spelar fotboll, han är ganska bra.


Han har varit i Sverige hela tonåringar och under den 8 år som vi har varit här han hade varit bara 1 månad i Iran. Just nu han pratar svenska bättre än persiska och han blev arg på mig ’varför du spelar med mitt liv och jag kan inte lämna Sverige och jag har inget att göra i Iran’ han sa till mig när vi fick beslutet. Hans asylskälen fortfarande finns och han kan inte återvända till Iran.Våra lage, IFK Göteborg. Heja!

Nu jag och min familj sitter i ett rent helvete hemma. Vi inte kan lämna Sverige och den här beslutet kommer att förstöra vårt liv som familjen.


Vi befinner oss i en dålig situation som vi hade inte förut.Rekommendationer -


1. Vi hade varit i Sverige 8 år. Under den tid vi har väntat för beslutet nästan 4 år. Väntetiden är smärtsam och omänsklig med en utvisning. Beslut bör vara snabbare.


2. Jag varit medlem hos Unionen och har bevis att visar min arbetsgivare har kollektivavtal. Fackföreningarna måste ger stöd till alla medlemmar, oavsett nationalitet.


3. Jag förstår inte varför måste vi utvisas från Sverige när arbetsgivaren har varit problem och inte betalade mina försäkringar. Arbetsgivare måste tar ansvar.


 

Are you or someone you know going through an issue where an employer has missed insurance?


Real People can help avoid a deportation before it starts.


Contact us securely, confidentially:

0 comments

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page